Az év emlőse 2021-ben a HERMELIN

2021-ben a a hermelin az év emlőse.

    

EGY ÁLLATFAJ, KÉT MÉRETTARTOMÁNY

A hermelin esetében – a kisragadozók közt szokatlan módon – a hímek és nőstények között szinte nincs is testméretbeli átfedés. Azaz a legnagyobb nőstény sem nagyobb, mint a legkisebb hím. Ez a méretkülönbség azt is jelenti, hogy nincsenek közös vacsorák a „családban”, hiszen a hímek és nőstények más méretű zsákmányra vadásznak (persze magányos állatok lévén, a két nem képviselői egyébként is csak szaporodási időben találkoznak hosszabban). Ugyan mindkét ivar esetében igaz, hogy vérmes vadászok és szinte kizárólag állati eredetű táplálékmaradványok azonosíthatóak ürülékükből, míg a nőstény hermelin a zsákmányszerzés során például a mezei pockot akár a járatrendszerébe is követni tudja, addig a nagyobb hím erre nem képes. Ő inkább hörcsög- vagy ürgelyukakban tanyázik és e kisemlősök mellett kósza pockot vagy akár üreginyulat vacsorázik. A vízben is ügyesen mozognak, úgyhogy zsákmányukat akár ott is el tudják ejteni.

IGÉNYES LAKÓHELYVÁLASZTÓK

Egyáltalán nem mindegy a hermelinnek, hogy hol üt tanyát, hiszen olyan vidék kell neki, ahol a nőstények és a hímek is megtalálják életfeltételeiket. Előszeretettel választ változatos, természeteshez közeli, a biológiai sokféleség szempontjából is értékes területeket. Többféle élőhelyfolt, széles táplálékkínálat és különböző típusú és méretű búvóhelyek jellemzik lakóhelyeit. Az idegenhonos inváziós növényekkel erősen fertőzött, vagy az intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló, fajszegény, pláne erősen vegyszerezett foltok mellett, az ember folyamatos jelenlétét sem viseli jól, a települések közelségét kerüli. Mindebből tudhatjuk, hogy ahol hermelin fordul elő, ott általában közel érintetlen, jó természetességű vagy természetvédelmi szempontból is kedvezően kezelt természetes élőhelyet találunk.

SOKFELÉ, DE KEVESEN

Térképen ábrázolva a hermelin országos elterjedését, szinte az egész országot lefedő, nagy foltot rajzolhatnánk - elméletileg. Ez persze azt a téves látszatot keltené, hogy egy közönséges, mindenütt elterjedt fajról van szó, pedig egyáltalán nincs így. A hermelin elterjedése ugyanis nagyon sok, apró foltból áll valójában, ahol a potenciális élőhelyfoltok az országban szinte bárhol előkerülhetnek. A legnagyobb valószínűséggel a zavartalan, vízparti vagy vízhez közeli élőhelyfoltokban találjuk meg, de előfordulhat minden olyan helyen, ahol az előző bekezdésben leírt sokféleséget megtalálja. Nem készült még olyan átfogó állományfelmérés Magyarországon, amely alapján meg tudnánk mondani a hermelin tényleges elterjedését és megbecsülhetnénk az állományméretét. Ennek egyik oka, hogy nagyon nehéz, sok időt és energiát igénylő feladat ezt a kimondottan rejtőzködő kisragadozót megtalálni. A másik ok is összefügg a hermelin életmódjával: nagyon nehéz olyan hatékony módszert találni, amely alkalmas lenne rá, hogy országos léptékben felmérhessük vele a hermelin-állományt.

VÉDJÜK, DE HOGYAN?

Nagyon nehéz megtervezni egy állatfaj védelmét, ha kevés tudományos adat áll rendelkezésre annak elterjedéséről, speciális igényeiről és az őt veszélyeztető tényezőkről. Rendelkezünk persze járulékos adatokkal, hiszen más rokon-, illetve hasonló élőhelyeken élő állatfajok állományfelmérése közben a hermelinről is kapunk adatokat, azonban egy célzott, országos felmérés nagyon fontos és időszerű lenne. A faj ökológiájáról gyűjtött újabb ismeretek alapot jelenthetnek a hermelin állomány fennmaradását segítő védelmi intézkedésekhez. Az állományt segíti a jó természetességű, lehetőleg vízközeli, annak hiányában cserjefoltokkal, facsoportokkal tarkított gyepterületek, vagy kíméletesen művelt (mezsgyesávokkal, fasorokkal, sövényekkel tarkított, nem vegyszerezett, kistáblás) mezőgazdasági területek védelme, kialakításuk elősegítése, ahol ráadásul az emberi zavarás is kicsi. A magas biológiai sokféleség (biodiverzitás) megtartása, javítása, az idegenhonos inváziós fajok visszaszorítása mind a kedvező irányba hat. Ezek mellet a célzott állományfelmérés és monitorozás, a kutatás alapvetően fontos információt szolgáltathat a hatékony további intézkedések megtervezéséhez és kivitelezéséhez. A lelőhelyadatokkal és fényképpel dokumentált alkalmi megfigyelések első lépést jelenthetnek a faj állományhelyzetének feltárásában.

MIT ÜZEN A HERMELIN?

A fentiek alapján, a hermelinnek több üzenete is van erre az évre:

  1. a klímaváltozással és annak járulékos, sokszor rejtett negatív hatásaival,
  2. az állati szőrméből készült ruhadarabok visszaszorításával,
  3. a biológiai sokféleség megőrzésével, az idegenhonos inváziós fajok terjedésével,
  4. az extenzív, vegyszermentes mezőgazdasági termelés szükségszerű kiterjesztésével,
  5. valamint élő környezetünk folyamatos monitorozásával bizony foglalkoznunk kell!

Forrás:https://vadonleső.hu/evemlose/2021

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA